www.blijfvanonserfgoedaf.nl
  • weigering ontheffing
  • WELKOM
  • Geschiedenis 's-Graveland
  • anoniem ondertekenen?
  • Contact

's-Graveland

teken petitie hier
Foto
's-Graveland - beschermd dorpsgezicht
Op 12 november, 1986, hebben de toenmalige “ministers van welzijn, volksgezondheid en cultuur. Drs. L.C. Brinkman en volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu, Drs. E.H.I.M Brinkman ’s-Graveland benoemd tot beschermd dorpsgezicht. Vastgelegd in het register van beschermd stads & dorpsgezichten”.
De onderbouwing hiervoor is als volgt omschreven:
“Overwegende, dat het ruimtelijke karakter van ’s-Graveland uniek is door het strakke 17e-eeuwse plan van aanleg langs de trekvaart in combinatie met de concentratie van buitenplaatsen en de bijzondere ruimtelijke relatie tussen de buiten plaatsen en de dorpsbebouwing;
- Dat de ruimtelijke ontwikkeling grotendeels binnen de ruimtelijk structuur van de 17e-eeuwse aanleg heeft plaatsgevonden;
- Dat het bebouwingsbeeld en de beplanting van zowel de dorpsbebouwing als de buitenplaatsen samenhangend en waardevol is;
- Dat het gebied derhalve een beeld oplevert dat van algemeen belang is vanwege de schoonheid en het karakter ervan;”


Het beschermd dorpsgezicht geldt dus ook voor de ’s-Gravelandse Vaart, de bomen en de weg ernaast (Emmaweg)
Foto
's-Gravelandsevaart 1930- links de Emmaweg met bomen
Foto
's-Gravelandsevaart 1901 - met links Emmaweg met bomen
Foto
Extract uit verkeersrapport 2020. DEZE INFORMATIE KLOPT NIET
Alles wordt uit de kast gehaald om deze plannen door te drukken. Foutive informatie vormt geen enkele belemmering (zie kader).
TEKEN PETITIE HIER

Geschiedenis van 's-Graveland

's-Graveland was van origine onderdeel van Het Gooi. Het dorp ontwikkelde zich snel in de 16de en vooral 17de eeuw. In 1625 wilden enkele rijke Amsterdammers er een concessie opzetten voor het ontginnen van ongeveer 500 hectare grond, die hen werd verleend door de Staten van Holland op voorwaarde dat ze hiervoor een regeling zouden treffen met de erfgooiers, de gebruikers van de grond.
Deze waren het echter niet eens met dit voorstel, daar de reglementen voorschreven dat zowel de bloot eigenaar (de Staten) als de gebruikers (de erfgooiers) hiervoor toestemming moesten geven.

Dit leidde tot een conflict, waarop de Staten een aantal compagnieën soldaten naar het gebied stuurden om de erfgooiers te dwingen akkoord te gaan. In 1634 beloofden de Staten nooit weer zonder toestemming van de erfgooiers grond te zullen verkopen, maar de erfgooiers besloten dat jaar dat het gebied vanwege de ongeoorloofde verkoop niet meer tot Het Gooi behoorde en het geldende schaarrecht van het gebied kwam te vervallen: inwoners uit het gebied mochten daardoor geen vee meer houden op de gemene gronden van Het Gooi.

In 1644 werd de eerste schipper benoemd om een regelmatige veer- en trekschuitendienst op Amsterdam te onderhouden. In 1648 kwam er een school en werd een schoolmeester aangesteld. In 1649 werd de eerste jaarlijkse paardenmarkt gehouden.

In 1657 werd de hervormde kerk gebouwd door de Amsterdamse stadsarchitect Daniël Stalpaert. In deze kruiskerk hangt een Hemony-klok uit 1655. In 1824 werd er een Bätz-orgel geplaatst.

Bron: Wikipedia

Sinds 1986 is het dorp 's-Graveland aangemerkt als
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • weigering ontheffing
  • WELKOM
  • Geschiedenis 's-Graveland
  • anoniem ondertekenen?
  • Contact